Home Rizikové jevy Sociální sítě a jejich rizika Meta odstranila tisíce účtů spojených se sextortion, vydírání však pokračuje dál

Podpořte nás

Podpořte naše aktivity a pomozte dětem a dospělým v nouzi. Již 15 let pomáháme dětem a dospělým řešit jejich problémy na internetu. Zapojte se i vy! Každá pomoc se počítá! Stačí kliknout na tlačítko DONATE.

Remove


mini_cryingboygirl.jpgV dnešní době je internet pro děti nejen zdrojem zábavy a komunikace, ale také místem, kde se mohou setkat s nebezpečnými jevy, jako je sextortion. Tento termín označuje formu vydírání, kdy pachatelé získávají intimní fotografie či videa obětí, které poté využívají k jejich zastrašování a požadování dalších materiálů nebo peněz. Tento nebezpečný fenomén se stal v posledních letech alarmujícím problémem, zejména mezi nezletilými.

Jak sextortion funguje?

Sextortion začíná obvykle tak, že se pachatelé vydávají za někoho jiného na sociálních sítích, často používají falešné profily, kde se prezentují jako vrstevníci obětí nebo atraktivní dívky. Při komunikaci se snaží získat důvěru oběti a přimět ji k zaslání intimních materiálů. Jakmile mají pachatelé tyto materiály k dispozici, začnou oběť vydírat – hrozí, že tyto materiály zveřejní, pokud oběť nepošle další fotky, videa nebo dokonce finanční prostředky. 

Cílem bývají děti

Nejvíce znepokojující je fakt, že cílem těchto vydírání bývají často děti a mladiství. Pachatelé využívají jejich důvěřivost a nedostatek zkušeností s online bezpečností. Právě děti jsou tak častým terčem těchto útoků, protože jsou zranitelnější a snadněji manipulovatelné. Podle odborníků se počet těchto případů v posledních letech výrazně zvýšil.

Prof. Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci, situaci komentuje: "Případy vydíraných dětí řešíme poměrně pravidelně, stále častěji pak především vydírání chlapců. V mnoha případech byli pachatelé maskováni za profily dívek a komunikovali právě z Afriky, přičemž komunikace probíhala v angličtině či češtině.  Ostatně zde najdete ukázku jednoho z mnoha našich případů." 

Meta reaguje: odstranění tisíců účtů 

Technologický gigant Meta, který vlastní sociální sítě Facebook a Instagram, nedávno oznámil, že odstranil desetitisíce účtů spojených s sextortion. Tyto účty pocházely zejména z Afriky, kde se nachází organizované skupiny (např. tzv. Yahoo boys), které se zaměřují na tento druh zločinu. Tento krok společnosti Meta byl nezbytný k ochraně uživatelů a prevenci dalšího šíření tohoto nebezpečného jevu.

Kopecký k dané problematice uvádí: „Cílem vyděračů jsou jednoznačně peníze, nejde jim o to poškodit oběti pověst a zveřejnit její intimní materiály, jde o zisk – o peníze. Bohužel výhrůžky dokáží u citlivého dítěte napáchat škody, existují i případy, kdy tato forma vydírání vedla až ke sebevraždě. V naprosté většině případů však vyděrači po ukončení komunikace citlivé materiály nezveřejní, soustředí se na další oběť.“

red_blue_boy_girl.jpg

Co dělat, když dítě zažívá sextortion?

Pokud zjistíte, že vaše dítě čelí vydírání formou sextortion, je důležité postupovat s klidem a rychle. Zde jsou kroky, které byste měli dodržet:

  1. Nezavírejte oči před problémem: Dítěti musíte dát najevo, že jste na jeho straně a že mu chcete pomoci. Není dobré situaci ignorovat nebo bagatelizovat.
  2. Nereagujte na požadavky vyděrače: Nikdy neposílejte další fotografie ani peníze. Vyděračům se nesmí vyhovět, jinak budou stále více požadovat.
  3. Okamžitě změňte nastavení ochrany soukromí na sociálních sítích: Zablokujte komunikaci s pachatelem a zajistěte, aby byly účty dítěte co nejvíce zabezpečeny.
  4. Kontaktujte policii: Vydírání formou sextortion je trestným činem. Je nezbytné informovat policii, která má prostředky a zkušenosti na to, aby tento problém řešila.
  5. Zajistěte psychologickou podporu dítěti: Sextortion může mít vážné psychické dopady na oběť, proto je důležité zajistit dítěti odbornou pomoc, aby se s traumatem vyrovnalo.

Podrobnější návod, jak na sextortion reagovat, najdete zde. 

Co říci na závěr

Sextortion je závažným problémem, který ohrožuje především děti a mladistvé. Je nezbytné, aby rodiče a vychovatelé byli informováni o tomto fenoménu a dokázali děti ochránit před jeho riziky. Kroky, které podnikla společnost Meta, jsou sice důležité, ale je nutné, aby byla prevence a osvěta v této oblasti nadále posilována.

Redakce E-Bezpečí

Zdroje: 

Instagram removes 63,000 sextortion accounts in Nigeria. BBC. https://www.bbc.com/news/articles/cd1jpdg4endo

Meta odstranila desetitisíce účtů spojených se sextortion, které pocházely z Afriky. iRozhlas. Dostupné z: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/meta-odstranila-desetitisice-uctu-spojenych-se-sexualnim-vydiranim-pochazely-z_2407251830_ava

Co dělat, když tě někdo vydírá. E-Bezpečí. Dostupné z: https://www.e-bezpeci.cz/index.php/rodicum-ucitelum-zakum/1873-co-delat-kdyz-te-nekdo-vydira

Co je sextortion. E-Bezpečí. Dostupné z: https://www.e-bezpeci.cz/index.php/71-trivium/2421-co-je-sextortion

 

Ocenění projektu E-Bezpečí

pohar
KYBER Cena 2023
(1. místo)
pohar
Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2023
(1. místo)
pohar
Evropská cena prevence kriminality 2015
(1. místo)

Partneři a spolupracující instituce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo nadaceo2logo googlelogo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo hoaxlogo policielogo rozhlaslogo linkabezpecilogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podanerucelogo googleovachamp_logo.png

 

E-BEZPEČÍ: AI CHATBOT
Ahoj, jsem chatovací robot projektu E-Bezpečí a mohu ti pomoci zodpovědět základní otázky a vyřešit tvé problémy. Zvol si z nabídky, nebo svůj dotaz napiš přímo do chatu.