fbpx

Home Rizikové jevy Sociální sítě a jejich rizika Zneužívání umělé inteligence v kampani Donalda Trumpa

Podpořte nás

Podpořte naše aktivity a pomozte dětem a dospělým v nouzi. Již 15 let pomáháme dětem a dospělým řešit jejich problémy na internetu. Zapojte se i vy! Každá pomoc se počítá! Stačí kliknout na tlačítko DONATE.

Remove


mini_swifties.jpgDonald Trump, bývalý prezident Spojených států, znovu čelí kritice za využívání umělé inteligence ve své volební kampani. Poté, co byly odhaleny falešné AI-generované fotografie údajně podporující Trumpa ze strany fanoušků Taylor Swift a černošských voličů, vzrostly obavy z šíření dezinformací a manipulace veřejného mínění. Ostatně s tím je třeba počítat i v budoucnu - zneužití umělé inteligence bude demokratické procesy ovlivňovat stále více.

Donald Trump, bývalý prezident USA a kandidát na další volební období, opakovaně využívá pokročilé technologie, včetně umělé inteligence (AI), ve své politické kampani. Tento trend se stal evidentním po několika incidentech, které odhalily, že Trumpův tým využívá AI k šíření dezinformací a manipulaci veřejného mínění.

Jedním z nedávných případů, které získaly mezinárodní pozornost, bylo sdílení falešných obrazů „Swifties for Trump“ – obrázků, které měly navodit dojem, že příznivci populární zpěvačky Taylor Swift podporují Donalda Trumpa. Ačkoliv byly tyto obrázky původně označeny jako satira, byly namíchány mezi skutečné fotografie Trumpových podporovatelů a sdíleny bez jakéhokoli komentáře či upozornění, že jde o produkt AI. Tento krok mohl snadno vést k omylu a posílit dojem, že Trump má podporu mezi mladými fanoušky Swift, což přispělo k šíření dezinformací na sociálních sítích (CBS News, 2024; BBC News, 2024).

trump_swifties.jpg

Příspěvek Donalda Trumpa ze sítě Truth.

 

trump-swifties2.jpg

Detail jednoho z obrázků vygenerovaného AI, který byl přesdílen.

Co je zajímavé, ze zneužívání umělé inteligence a generování podvržených snímků naopak sám Trump obvinil svou protikandidátku Kamalu Harris, přestože podle novinářů a přítomných svědků skutečně sdílela reálné neupravené fotografie ze setkání svých příznivců.

Tento incident však není první, kdy Trumpův tým použil umělou inteligenci k manipulaci s veřejným míněním. Již dříve, během své kampaně, šířil falešné AI-generované fotografie, které měly dokazovat podporu mezi černošskými voliči. Tyto obrázky zobrazovaly fiktivní skupiny Afroameričanů podporujících Trumpa, což mělo za cíl vytvořit dojem, že bývalý prezident má v této komunitě značnou podporu. Tento krok byl kritizován za to, že je nejen neetický, ale také manipuluje s důvěrou voličů a zkresluje realitu politické podpory (The Guardian, 2024).

Jak upozorňuje prof. Kamil Kopecký z Univerzity Palackého v Olomouci: "Generativní umělá inteligence začne zcela jistě ovlivňovat demokratické procesy, především pak volby. Pomocí podvržených vygenerovaných fotografií (či videí) půjde snadno manipulovat např. veřejným míněním a voličskými preferencemi - a výrazně vylepšit či poškodit jednotlivé kandidáty. Mnoho voličů si vůbec nebude uvědomovat, že se jedná o falešné materiály - produkty AI bude brát jako realitu. Z tohoto důvodu je klíčově společnost v této problematice skutečně intenzivně a cíleně vzdělávat."

Zneužívání AI v politice přináší mnoho rizik, zejména pokud jde o manipulaci s veřejným míněním a šíření dezinformací. Trumpův tým (či Trump sám) zneužil AI k vytvoření falešných narativů, které mají ovlivnit voliče a získat podporu od specifických demografických skupin. Tato praxe není pouze eticky sporná, ale také podkopává důvěru veřejnosti v politické procesy a narušuje demokratické hodnoty.

Využití AI k vytváření takovýchto obrázku/fotografií a dezinformací může mít dalekosáhlé důsledky. Falešné informace se mohou šířit rychleji než pravdivé, což může vést k rychlému formování nesprávných názorů mezi voliči. Navíc tento případ ukazuje, jak snadno mohou být různé komunity manipulovány skrze populární kulturu a technologie.

Kampaň Donalda Trumpa tak není první ani poslední, která se uchýlila k těmto taktikám, ale ukazuje, jak se technologie mohou stát nástrojem moci, pokud nejsou řádně regulovány a monitorovány. Tento případ také zdůrazňuje důležitost mediální gramotnosti a potřebu veřejnosti být ostražitá a kriticky hodnotit informace, které získává online.

Redakce E-Bezpečí

Použité zdroje:

CBS News. (2024). Trump shares fake 'Swifties for Trump' images. Dostupné na: https://www.cbsnews.com/news/trump-shares-fake-swifties-for-trump-images/

BBC News. (2024). Trump falsely implies Taylor Swift endorses him. Dostupné na: https://www.bbc.com/news/articles/c5y87l6rx5wo

The Guardian. (2024). AI-generated images of Trump with Black voters being spread by supporters. Dostupné na: https://www.theguardian.com/us-news/2024/mar/04/trump-ai-generated-images-black-voters

BBC News. (2024). Trump falsely claims Harris crowd was faked. Dostupné na: https://www.bbc.com/news/articles/cx2lmm2wwlyo

 

Ocenění projektu E-Bezpečí

pohar
KYBER Cena 2023
(1. místo)
pohar
Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2023
(1. místo)
pohar
Evropská cena prevence kriminality 2015
(1. místo)

Partneři a spolupracující instituce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo nadaceo2logo googlelogo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo hoaxlogo policielogo rozhlaslogo linkabezpecilogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podanerucelogo googleovachamp_logo.png

 

E-BEZPEČÍ: AI CHATBOT
Ahoj, jsem chatovací robot projektu E-Bezpečí a mohu ti pomoci zodpovědět základní otázky a vyřešit tvé problémy. Zvol si z nabídky, nebo svůj dotaz napiš přímo do chatu.