fbpx

Home Rizikové jevy Sociální sítě a jejich rizika YouTube je zamořen podvodnou reklamou na investice, která zneužívá firmu ČEZ nebo například prezidenta Petra Pavla. Nenechte se nachytat, jde o podvod.

Remove


mini_podvodpetrpavel.jpgV posledních měsících je populární server YouTube doslova zamořen podvodnou reklamou zaměřenou na zaručené investice realizované především pomocí kryptoměn či s pomocí dálkově ovládaných účtů elektronického bankovnictví.  Občanům pak slibuje snadný výdělek s minimálními náklady. Tyto reklamy zneužívají jména firmy ČEZ, fotografie jejich generálního ředitele, ale také např. prezidenta Petra Pavla, který je hlavní tváří podvodné reklamy. 

Ve skutečnosti však jde o reklamu podvodnou, odkaz z reklamy vede na falešné stránky Novinky.cz, které mají informovat o “novém zákoně” podepsaném prezidentem Petrem Pavlem, díky kterému budou České elektrárny podporovat české občany. Pozorný uživatel jistě odhalí, že stránka nevede na www.novinky.cz, ale na server losdalinvest.pro. 

podvod_pavel_novinky.jpg

Odkaz z fiktivních Novinek pak vede na falešné stránky ČEZu s logem ČEZ a Vlády České republiky, na kterých máte zanechat své osobní údaje včetně e-mailu a telefonního čísla. Po vyplnění se vám ozve telefonát a podvod se rozjede…

podvod_fake_cez.jpg

I přes opakované nahlášení tohoto podvodu stále tyto reklamy na YouTube visí, proto buďte skutečně obezřetní a dávejte si pozor, na co klikáte a kam vaše údaje zadáváte.

Ukázky:

kryptopodvod1.jpg kryptpodvod2.jpg

kryptopodvod3.jpg

 

kryptopodvod4.jpg

 

Pro E-Bezpečí,
Kamil Kopecký

 


 

Ocenění projektu E-Bezpečí

pohar
KYBER Cena 2023
(1. místo)
pohar
Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2023
(1. místo)
pohar
Evropská cena prevence kriminality 2015
(1. místo)

Partneři a spolupracující instituce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo nadaceo2logo googlelogo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo hoaxlogo policielogo rozhlaslogo linkabezpecilogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podanerucelogo googleovachamp_logo.png