Home Tiskové zprávy Odborníci z Univerzity Palackého se podílí na kampani společnosti Meta. Cílem je zvýšit povědomí o bezpečnostních nástrojích mezi mladými uživateli

mini_meta_logo.pngMeta spouští v České republice a dalších evropských státech kampaň s názvem „Moje Místo”. Cílem je zvýšit mezi uživateli povědomí o již existujících nástrojích, které mohou použít pro zvýšení vlastní bezpečnosti a ochrany soukromí během užívání sociálních sítí Facebook a Instagram. Meta připravila kampaň po konzultacích s mladými uživateli obou platforem. V Česku se na ní podílí odborníci z projektu E-bezpečí Univerzity Palackého, který se zaměřuje na bezpečnost dětí v online prostředí.

meta_graf.png

„Společně chceme chránit uživatele při používání internetových platforem a aplikací, to je důvodem naší spolupráce se společností Meta. Lidé se musí na internetu cítit bezpečně a kampaň „Moje Místo” tomu výrazně napomáhá. Kampaně tohoto typu jsou navíc přínosné nejen pro děti, ale i pro rodiče, kteří je mohou využít k otevření diskuse se svými potomky,” říká Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-bezpečí a Centra prevence riskantní virtuální komunikace na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

„Moje Místo” připomíná nástroje jako:

Skrytá slova – funkce, která skrývá žádosti o zprávy, které nechcete číst, včetně nevhodných komentářů, takže je neuvidíte vy ani vaši sledující

Zprávy, komentáře, označení/zmínky – funkce, která vám dává kontrolu nad tím, kdo vás může kontaktovat

Nastavení denních limitů – funkce, která vás pravidelně upozorní o přestávce, kterou by bylo vhodné si od Instagramu udělat a věnovat se i jiným věcem

Omezení – funkce, která vám umožňuje vytvořit si seznam lidí, které jste si přidali do přátel, ale nechcete s nimi sdílet svůj obsah

Tvoje aktivita – funkce, která vás nechává nahlédnout do shrnutí vaší aktivity a umožňuje vám spravovat, co na Facebooku sdílíte

Série videí, která kreativním způsobem zvyšuje povědomí o šesti bezpečnostních nástrojích na Facebooku a Instagramu, byla vytvořena belgickou 3D ilustrátorkou a animátorkou Loulou João. Pomocí 3D softwaru vytváří vlastní unikátní realitu: digitální svět skládající se z postaviček a objektů z cukrové polevy. V rámci kreativy kampaně vidíme tyto postavičky prožívat dobrodružství, která představují kontrolu nad jejich bezpečností a online zkušenostmi.

Meta investuje vysoké částky do bezpečnosti i zabezpečení a zavádí nástroje, které mohou pomoci mladým lidem získat pozitivní zkušenost s používáním služeb a platforem, které firma provozuje. „Chceme lidem dávat možnost vytvářet a sdílet otevřenější a propojenější svět. Toho je možné dosáhnout pouze pokud se v našich aplikacích budou cítit bezpečně,” doplňuje Jakub Turowski, Public Policy Director pro střední a východní Evropu Meta Platforms.