fbpx

Home Tiskové zprávy Vysokoškoláci varují školáky před nebezpečím internetu

Podpořte nás

Podpořte naše aktivity a pomozte dětem a dospělým v nouzi. Již 15 let pomáháme dětem a dospělým řešit jejich problémy na internetu. Zapojte se i vy! Každá pomoc se počítá! Stačí kliknout na tlačítko DONATE.

Remove


ahojkote_top

Zlín, Olomouc (27. května 2016) Studenti Univerzity Palackého v Olomouci a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vytvořili pět animovaných klipů, jejichž cílem je představit malým dětem témata související s jejich bezpečím na internetu. Meziuniverzitní minikampaň Ahoj, kotě vznikala téměř rok pod zastřešující hlavičkou celorepublikového projektu E-Bezpečí. Chce oslovit i rodiče dětí mladšího školního věku.

Jak vytvořit správné heslo, jak se bránit před počítačovými viry, na co si dávat pozor, když komunikujeme s neznámými uživateli internetu a na koho se obrátit v krizové situaci? To jsou hlavní témata, kterým se věnuje pět nově vzniklých animovaných klipů zaměřených na rizikové chování žáků mladšího školního věku na internetu. Klipy připravili vysokoškoláci Univerzity Palackého v Olomouci (UP) a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) ve spolupráci s dalšími odborníky.

„V Olomouci vznikla idea, ve Zlíně v pěti štábech pak podrobný scénář, výtvarné návrhy a animační část. Všechny dokončující práce, tedy závěrečný střih, kompletace, animace titulků, komentáře, ozvučení a shodné úvody a závěry jsme pro jakousi jednotnost klipů opět tvořili v Olomouci na Univerzitě Palackého,“ řekl Martin Müller, vedoucí audiovizuální produkce UP.  Podle něj je důležité i to, že základní ideu proměnili ve skutečnost právě vysokoškoláci.

„Je to vesměs studentská práce. A i když jsme jí dali jednotný kabát, každý z klipů si nese svou autorskou osobitost,“ zhodnotil Müller. Právě zpracování by dětem mělo být blízké. Spoty jsou hravé a nemají přesně daný didakticky charakter.

Právě to zdůrazňuje i vedoucí Ateliéru Animovaná tvorba Fakulty multimediálních komunikací UTB Lukáš Gregor. „Ačkoli tradiční způsob audiovizuální komunikace hovoří spíše ve prospěch jednotného vizuálního stylu, my jsme chtěli mladé diváky zaujmout. Už i tím, že výtvarné uchopení každého ze spotů bude originální. Každý ze školáků si tak možná najde „ten svůj klip“, který jej dokáže oslovit nejvíce,“ říká Gregor.

Kampaň vznikla pod patronací celorepublikového projektu E-Bezpečí, který se dlouhodobě věnuje prevenci, vzdělávání, výzkumu, intervenci a osvětě spojené s rizikovým chováním na internetu a souvisejícími fenomény.

„V kampani chceme oslovit i rodiče. Pro ně tým projektu E-Bezpečí připravil Pravidla bezpečnějšího používání internetu. Tato příručka může rodičům pomoci pochopit, jakým způsobem mohou u svých dětí zajistit bezpečné používání IT technologií,“ řekl za projekt E-Bezpečí Kamil Kopecký. Klipy by podle něj mohly být instalovány i do systému médií jednotlivých škol České republiky, promítány v kinech před dětskými filmy či použity některou televizní stanicí zařazením mezi pořady pro děti.

Více projektu E-Bezpečí: na: http://www.e-bezpeci.cz/ 

Klipy a také Pravidla bezpečného používání internetu pro rodiče jsou k dispozici na www.ahojkote.cz 

Kontaktní osoby:

Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.

Pedagogická fakulta / E-bezpečí

Telefon: 585635608, 585636039, 777 146 808

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Ing. Mgr. Martin Müller

vedoucí Audiovizuální produkce UP

tel.: 585 631 705, 733 690 917

email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Mgr. Lukáš Gregor Ph.D.

Ateliér Animovaná tvorba FMK UTB

tel.: 775 709 890

email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 


 

Ocenění projektu E-Bezpečí

pohar
KYBER Cena 2023
(1. místo)
pohar
Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2023
(1. místo)
pohar
Evropská cena prevence kriminality 2015
(1. místo)

Partneři a spolupracující instituce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo nadaceo2logo googlelogo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo hoaxlogo policielogo rozhlaslogo linkabezpecilogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podanerucelogo googleovachamp_logo.png