fbpx

Home Z naší kuchyně Letní aktivity E-Bezpečí

Podpořte nás

Podpořte naše aktivity a pomozte dětem a dospělým v nouzi. Již 15 let pomáháme dětem a dospělým řešit jejich problémy na internetu. Zapojte se i vy! Každá pomoc se počítá! Stačí kliknout na tlačítko DONATE.

Remove


mini_holidays.jpegLéto je časem odpočinku, ale pro tým E-Bezpečí jde o příležitost k realizaci dalších aktivit. Ani přes prázdniny nezahálíme, tvoříme nové materiály a realizujeme další vzdělávací akce. Co všechno jsme přes léto stihli a co nás ještě čeká?

NOVÁ KNIHA O RIZICÍCH SPOJENÝCH S AI

Na začátku prázdnin jsme ve spolupráci s CEDMO hub vydali novou knížku, která se zaměřuje na rizika spojená s generativní umělou inteligencí. Tato publikace popisuje, jak může AI ovlivnit náš každodenní život, a upozorňuje na potenciální rizika, která s sebou přináší. Knížku si můžete zdarma stáhnout na našem webu. Připomínáme i její předchůdkyni, příručku Rizika spojená s umělou inteligencí pro seniory.

TÁBOR A NOVÁ PREZENTACE

V loňském roce jsme během prázdnin kompletně změnili a aktualizovali prezentaci, která je součástí besedy zaměřené na rizika sociálních sítí. Během školního roku tato beseda sklidila úspěch u žáků i učitelů, a to nás motivovalo, abychom i letos vytvořili něco nového. Brzy vám řekneme více, ale už teď můžeme prozradit, že vznikla zbrusu nová prezentace i s pracovními listy, kterou jsme hned na začátku prázdnin úspěšně otestovali. Během července jsme dvakrát navštívili Centrum Veronica v Hostětíně, kde nás vřele přivítala pacientská organizace SMÁci, která poskytuje péči dětem a dospívajícím se spinální muskulární atrofií.

S malými i velkými účastníky tábora jsme prošli základy bezpečnosti na internetu, vysvětlili si rizika spojena se sdílením intimních materiálů na internetu a podívali se na nástrahy online seznamování. Opět jsme zvolili formát interaktivní besedy a umožnili dětem aktivně se zapojit, klást otázky a sdílet vlastní zkušenosti. To vše díky programu "Ruku na srdce pro neziskovou organizaci" Nadace O2. Přestože šlo pouze o dva dny, dotazů a zajímavých témat bylo tolik, že se nám plánovaný čas ani jednou nepodařilo dodržet. Děkujeme za skvělé dva dny a už teď plánujeme další podobné akce, opět s naším dlouholetým partnerem O2 Czech Republic.

Pavel_SMAci.jpgLukas_SMAci.jpg

CELODENNÍ AKCE AGENT 158 V PROSTĚJOVĚ

Na konci prázdnin se po úspěšném loňském prvním ročníku vrátí celodenní akce Agent 158, která je určena pro všechny věkové skupiny. Město Prostějov ve spolupráci s Policií ČR, Sportcentrem – domem dětí a mládeže Prostějov, Městskou policií Prostějov, Vězeňskou službou ČR, 102. průzkumným praporem AČR a dalšími organizacemi a složkami IZS připravují den plný zábavy, soutěží a ukázek zajímavých policejních zásahů. E-bezpečí se této akce účastnilo již v minulém roce a v Prostějově nebudeme chybět ani letos.

Akce se uskuteční v neděli 1. září 2024 v Kolářových sadech od 10:00 do 16:30 hodin. Více informací o akci najdete zde.

DALŠÍ AKTIVITY

I během prázdnin se plně věnujeme klientům, kteří se ocitli v obtížné životní situaci a obrací se na naši online poradnu www.napisnam.cz.

Pokračujeme také v práci na webu O2 Chytrá škola, který učí děti, rodiče a učitele, jak správně využívat technologie a být přitom v bezpečí na internetu. Každoročně aktualizujeme obsah a vytváříme nové materiály, které pomáhají při vzdělávání a ochraně uživatelů internetu.

Nezapomínáme ani na náš web. Pokud jste nás během první poloviny léta nesledovali, přečtěte si zajímavý text od prof. Kopeckého Jak lidé přicházejí o účty na Facebooku a jaké triky hackeři používají nebo článek Digitální závislost: Fenomén současnosti, který se zaměřuje na problematiku netolismu a obsahuje řadu reálných případů. Doporučujeme i text od Mgr. Lucie Bihellerové Četba na prázdniny, plný tipů na publikace a zajímavé weby z oblasti mediální výchovy. Nezapomeňte také na náš YouTube kanál, kde naleznete další užitečné informace.

Přes veškeré naše aktivity si i my užíváme slunečné dny a sbíráme síly pro nový školní rok, během kterého budeme opět realizovat doslova stovky akcí nejen pro žáky a učitele, ale i pro rodiče či seniory.

Na závěr bychom rádi poděkovali našim partnerům, kteří nás podporují po celý rok. Především pak Statutárnímu městu Olomouc, Olomouckému kraji, Ministerstvu vnitra ČR a společnosti O2 Czech Republic. Vaše podpora je pro nás klíčová!

Pro E-Bezpečí
Lukáš Kubala

 

Jak citovat tento text:
KUBALA, Lukáš. Letní aktivity E-Bezpečí. E-Bezpečí, roč. 9 (2024), č. 2, s. 1-3. ISSN 2571-1679. Dostupné z: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=4157


 

Ocenění projektu E-Bezpečí

pohar
KYBER Cena 2023
(1. místo)
pohar
Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2023
(1. místo)
pohar
Evropská cena prevence kriminality 2015
(1. místo)

Partneři a spolupracující instituce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo nadaceo2logo googlelogo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo hoaxlogo policielogo rozhlaslogo linkabezpecilogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podanerucelogo googleovachamp_logo.png