fbpx

Home Rizikové jevy Další témata Co je to Bluetooth?

Podpořte nás

Podpořte naše aktivity a pomozte dětem a dospělým v nouzi. Již 15 let pomáháme dětem a dospělým řešit jejich problémy na internetu. Zapojte se i vy! Každá pomoc se počítá! Stačí kliknout na tlačítko DONATE.

Remove


mini_bluetooth.jpgBluetooth je bezdrátová technologie, která nám umožňuje propojit různá elektronická zařízení na krátkou vzdálenost bez potřeby kabelů. Může jít například o připojení mobilního telefonu k bezdrátovým sluchátkám, přenos souborů mezi počítačem a telefonem, nebo propojení chytrých zařízení v domácnosti.

 

Původ a historie Bluetooth

Bluetooth byl vyvinut v roce 1994 švédskou společností Ericsson. Jméno "Bluetooth" bylo inspirováno jménem dánského krále Haralda I., přezdívaného Bluetooth (v překladu "Modrozub"). Král Harald žil v 10. století a je známý tím, že sjednotil Dánsko a Norsko. Název technologie tak symbolizuje sjednocení různých zařízení a jejich schopnost vzájemně komunikovat.

Logo Bluetooth je kombinací dvou run z germánské abecedy - Hagalaz (ᚼ) a Berkano (ᛒ). Tyto runy představují iniciály krále Haralda v severské abecedě. Kombinace těchto run tvoří charakteristický symbol, který známe jako logo Bluetooth. Toto logo najdeme na zařízeních, která tuto technologii podporují, jako jsou mobilní telefony, počítače, sluchátka a mnoho dalších.

bluetooth.jpg

Jak Bluetooth funguje?

Bluetooth využívá rádiové vlny k přenosu dat na krátkou vzdálenost, obvykle do 10 metrů, ale v některých případech může dosahovat až 100 metrů. To nám umožňuje snadno a rychle propojit zařízení bez nutnosti použít kabely.

Hlavní využití Bluetooth

- Bezdrátová sluchátka a reproduktory: Poslech hudby nebo telefonování bez kabelů.
- Přenos souborů: Snadné sdílení fotografií, videí a dokumentů mezi zařízeními.
- Chytrá domácnost: Propojení chytrých zařízení, jako jsou termostaty, žárovky a zámky, které můžete ovládat ze svého telefonu.
- Automobily: Hands-free volání a přehrávání hudby přes autorádio.

Výhody Bluetooth

- Pohodlí: Odstranění potřeby kabelů zjednodušuje používání zařízení.
- Široká dostupnost: Většina moderních zařízení podporuje Bluetooth.
- Spotřeba energie: Bluetooth má nízkou spotřebu energie, což prodlužuje životnost baterie zařízení.

Bluetooth se neustále vyvíjí a zdokonaluje. Novější verze přinášejí vyšší rychlosti přenosu, delší dosah a lepší stabilitu spojení. S rostoucím významem Internetu věcí (IoT) a chytrých domácností bude Bluetooth hrát stále důležitější roli v našich životech.

Bluetooth je tedy technologie, která nám usnadňuje a zpříjemňuje každodenní život tím, že umožňuje snadné propojení a komunikaci mezi různými zařízeními. Od svého vzniku prošla dlouhou cestou a stále se vyvíjí, aby nám mohla nabízet ještě více možností a komfortu.

 

Jak citovat tento text:
KOPECKÝ, Kamil. Co je to Bluetooth?. E-Bezpečí, roč. 9 (2024), č. 1, s. 116-117. ISSN 2571-1679. Dostupné z: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=4102


 

Ocenění projektu E-Bezpečí

pohar
KYBER Cena 2023
(1. místo)
pohar
Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2023
(1. místo)
pohar
Evropská cena prevence kriminality 2015
(1. místo)

Partneři a spolupracující instituce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo nadaceo2logo googlelogo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo hoaxlogo policielogo rozhlaslogo linkabezpecilogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podanerucelogo googleovachamp_logo.png