fbpx

Titulní stránka Příklady Vymyšlené citáty známých osobností Císař Zikmund o muslimech

zikmund mini

„Pomněte, že vaše malicherné spory jsou hloupé! Všichni křesťané, a i když můžeme mít na některé záležitosti svaté matky církve rozdílné názory, máme jednu společnou povinnost a tou je hájit Kristovu pravdu před machometány! (…) Stoupenci Alláha jsou největším nepřítelem naší víry. Tohle věděl už můj otec slavný císař Karel. A jeho jménem i svým vás prosím, braňte se společně proti Turků,“ dočteme se v textu, který se tváří jako citát Zikmunda Lucemburského. Tento údajný citát měl říci 3 dny před smrtí 6. prosince 1437 ve Znojmě.

zikmund hoax

Jedná se však o podvrh, text neodpovídá reáliím 15. století, stejně tak jej nelze nalézt v žádných historických pramenech. Výraz jako "machometán" je ahistorismus, stejně tak Rakušané v té době vůbec neexistovali atd. Podrobněji na Manipulátoři.cz.

 

Zdroj:

HOAX: Falešný citát Zikmunda Lucemburského o Turcích (Manipulatori.cz)

 

Partneři a spolupracující insitutuce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo googlelogo nadaceo2logo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo usembassylogo hoaxlogo policielogo proglaslogo rozhlaslogo aukrologo linkabezpecilogo nuvlogo csoblogo pcentrumlogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podaneruce