E-Bezpečí 2023, 8(1): Page 61-62. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=3189

Co jsou kryptopodvody?

Kamil KOPECKÝ


Kryptopodvod je forma podvodu, který se týká kryptoměn a kryptotradingu. Existuje mnoho různých typů kryptopodvodů, jejichž společným jmenovatelem je to, že slibují vysoké zisky nebo výnosy - to je však lež.

Některé kryptopodvody například nabízejí "garantované" výnosy nebo úrokové sazby, které jsou mnohem vyšší než běžné sazby v bankách. Podvodníci obvykle požadují od lidí (obětí), aby si u nich na určitou dobu uložili své peníze, a slibují, že jim vrátí vklad a vyšší výnosy. Poté, co získají dostatek finančních prostředků, často mizí - a to jak podvodníci, tak i peníze.

Mezi kryptopodvody patří např. tzv. "pump and dump", jehož základem je manipulace s cenami kryptoměn. Skupina podvodníků se dohodne na určité kryptoměně a pak ji hromadně nakoupí, aby zvedli její cenu. Poté ji propagují jako skvělou investici, což přiláká další investory, kteří nakoupí kryptoměnu za vyšší cenu. Jakmile cena dosáhne určité úrovně, podvodníci ji rychle prodají a způsobí tak pád ceny, což zanechá další investory se ztrátou.

Je důležité si uvědomit, že kryptopodvody jsou ilegální a mohou mít vážné důsledky pro ty, kteří se jich dopustí. Pokud máte podezření na kryptopodvod, je důležité se obrátit na orgány činné v trestním řízení nebo na regulátora finančního trhu.