E-Bezpečí 2023, 8(1): Page 8-10. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=3072

Zneužívání náboženských symbolů v politice

Kamil KOPECKÝ


Náboženské symboly jsou velmi často využívány, ale také zneužívány v politice. V příznivcích či odpůrcích daného politika mají vzbudit dojem, že je věřící a vyznává náboženské hodnoty. Ve skutečnosti však jde v řadě případů o cílenou manipulaci zaměřenou na získání hlasů voličů vyznávajícího konkrétní náboženství.



Příklady zneužití náboženských symbolů (převzato z Katolického týdeníku, dále rozšířeno):

➡ Donald Trump například zneužil symbol Bible, se kterou se nechal vyfotit v roce 2020 před kostelem na Lafayette Square poblíž Bílého domu poté, co nechal rozehnat pomocí slzného plynu pokojné demonstranty z prostoru mezi kostelem a Bílým domem. Reverendka Mariann Buddeová, pod kterou tento kostel spadal, odsoudila jeho chování, které je v rozporu s Ježíšovým učením (podrobně popsáno na iRozhlas.cz).

➡ Italská mafie zneužívá po dlouhá léta symbol Panny Marie k udržování svého křesťanského obrazu, přestože jsou všichni její členové již několik let církví exkomunikováni.

➡ K nejznámějším zneužívaným náboženským symbolům samozřejmě patří svastika 卐 (v různých variantách a náboženstvích), která představovala posvátný symbol, tzv. proměnlivý kříž, který představuje objekt, který se otáčí kolem svého středu (jako větrné kolo), přičemž jeho poselství spočívalo v tom, že člověk má zůstavat ve středu a nezastávat extrémy, aby neztratil rovnováhu (samozřejmě existuje i mnoho dalších výkladů). Tento symbol byl neužit v rámci nacismu (pravotočivý "hákový kříž").

➡ Matteo Salvini se v rámci prezidentského klání nechal fotit a natáčet s františkánským křížkem tau, líbal růženec a "zasvěcoval" Itálii Panně Marii.

➡ V průběhu pandemie covid19 byl často zneužíván židovský symbol žluté "Davidovy hvězdy", do které byl napsán nápis Neočkován. Tu v době pandemických omezení nosil (a k jejímu nošení vyzýval) např. pražský kavárník David Tesař, který svolával protipandemické demonstrace a plánoval založit politickou stranu/hnutí Manifest a kandidovat s ní do Poslanecké sněmovny. Zneužívání tohoto symbolu tímto způsobem odsoudila např. Nadační fond obětem holocaustu, Česká biskupská konference (ČBK), Ekumenická rada církví v ČR (ERC) a Federace židovských obcí v ČR (FŽO).

‼ Shrnutí (Katolický týdeník):
"Nelze říci, že každá veřejně činná osobnost operující s náboženským symbolem je lhář a manipulátor, ale není na škodu věnovat přehnaně religiózním projevům politiků větší míru obezřetnosti. Ostatně už v Bibli stojí, že křesťany poznáme po ovoci, ne podle to, co mají aktuálně pověšeno na krku."

Zdroje:
https://www.katyd.cz/clanky/krestanske-symboly-v-politice.html
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/donald-trump-nepokoje-bily-dum-demonstrace-george-folyd-kritika_2006021134_eku
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zluta-hvezda-demonstrace-koronavirus-ombudsmanka-zide_2101111316_pj
https://www.respekt.cz/agenda/byli-jsme-po-celem-svete-pochvaluje-si-protivladni-demonstrant-s-zidovskou-hvezdou