E-Bezpečí 2022, 7(2): Page 93-94. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=2986

I hůře vypadající a zpracovaný útok se může do budoucna zlepšit - je mnoho forem kyber-podvodů

Pavel SCHWEINER


Neustále se objevují různé formy podvodů, například v podobě volně šiřitelných e-mailů. Jedním z nich je stále často doručovaný podvodný e-mail tvářící se jako předvolání-výzva z důvodu porušení zákona.

Po rychlém prozkoumání je zřejmé:

mail_vodraska2.jpg

 

V tomto případě představujeme velmi nešikovně a špatně vyrobený podvrh, ze kterého ale můžeme poukázat na to, co si v případě podezření na nevyžádanou poštu, pohlídat. Zde je klasické zneužití log, znaků státních orgánů, stejně tak razítek a jména policejních představitelů. Nicméně mnoho útoků se přizpůsobí a je dost možné, že v budoucnu nás zase podobné e-maily zasypou, ale jejich zpracování i čeština bude daleko lepší a důvěryhodnější.

mail_vodraska.jpg

V současné době se zcela jistě nešíří jen tato forma podvodů. V předvánoční době lze zachytit i mnoho jiných forem podvodného jednání v kyberprostoru. Je důležité sledovat doménu, odesílatele, tedy místo odkud k nám e-mail doputoval, dívat co za webové stránky je mi doporučeno otevřít.  Nikdy neklikat na žádný podezřelý odkaz, ani přílohu v podezřelém e-mailu. Je-li e-mail zaslán z banky a obsahem jsou citlivé údaje týkající se Vašeho účtu, na tento e-mail vůbec nereagovat. Žádná banka v ČR takto se zákazníky nekomunikuje. Nevěřit výhodným investicím, které jsou vytopovány na různých inzertních a sdělovacích serverech. Být obezřetný při nákupu na různých e-shopech (garance nejnižší ceny, zboží vždy dostupné, možnosti plateb, způsob doručení, lze najít hodnocení e-shopu i jinde, než třeba jen na zboží.cz atd.).

pro E-Bezpečí
Pavel Schweiner
Univerzita Palackého v Olomouci