E-Bezpečí 2019, 4(2): Page 101-102. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1713

Jednoduchá metodika pro policisty obvodních oddělení pomáhá s přijímáním oznámení o oblasti kybernetické kriminality.

Kamil KOPECKÝ


V listopadu letošního roku jsme ve spolupráci s vyšetřovateli a analytiky oddělení kybernetické kriminality připravili jednoduchou metodiku pro policisty obvodních oddělení, na které se velmi často se svými případy obracejí právě oběti různých forem kybernetické kriminality a jsou tak místy prvního kontaktu. 

Metodika pro policisty je rozdělena do tří logicky propojených částí:

1. Co se stalo?

V této etapě oznámení dochází ke klasifikaci daného skutku, k odlišení, zda se jedná o podvod (elektronické nákupy, podvodné inzeráty a aukce, falešné e-shopy, nedodání objednaného zboží, vylákání informací k bankovním účtům apod.), mravnostní trestnou činnost (držení a šíření zakázané pornografie, navazování nedovolených kontaktů s dětmi, lákání na schůzky apod.), porušování autorských práv (především sdílení či šíření filmů, hudby, software apod.), neoprávněnému přístupu k nosičům informací (neautorizované vstupy do elektronických systémů - e-mailu, účtu na sociálních sítích apod.) či vyhrožování, vydírání, urážení a dalším aktivitám na bázi tzv. hate-speech.

2. Ověření důkazního materiálu

V této fázi dochází k zajištění stop, získání souhlasu s přístupem do internetových služeb a identifikaci místa spáchání trestného činu (služba, nástroj apod.). Součástí této etapy je také poučení poškozeného a sepsání protokolu, případně zařazení daného skutku do systému ETŘ (It kriminalita).

3. Zajištění důkazů

Poslední část metodiky se zaměřuje na způsoby, jak lze zajistit od oběti důkazy - např. provedením okamžité zálohy zájmových dat, případně převzetím takovýchto dat ze strany oznamovatele. 

Metodika policistům obvodních oddělení usnadní přijetí oznámení a zároveň pomůže zajistit, aby byly všechny relevantní situace řešeny a dořešeny např. specializovanými pracovišti policie zaměřenými na oblast kybernetické kriminality. Materiál pro policisty připravili mjr. Václav Písecký (KRPA), kpt. Pavel Schweiner (KŘPOL) a doc. Kamil Kopecký (UPOL). 

Metodiku můžete stahovat zde. Vyzkoušet můžete také náš materiál pro oběti kybernetické kriminality

Pro E-Bezpečí
Kamil Kopecký