E-Bezpečí 2019, 4(2): Page 44-45. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1643

Adolf Hitler jako dítě

Kamil KOPECKÝ


Před 86 let spatřil světlo světa jeden z prvních hoaxů využívajících fotografii doplněnou o nepravdivý text. Zpráva vyšla v roce 1933 a velmi rychle rozšířila se po celé Anglii a USA. Pod fotografií byl uveden následující text: "Toto je obrázek muže, který ovládá osudy národů, ve věku, když mu nebyl ještě ani jeden rok. Myslíte si, že fotografie předpovídá, kým se v budoucnu stane?" Na fotografii měl být údajně zachycen mladý Adolf Hitler. Šlo však o hoax.

 

1933babyadolf01

(Fotografie údajného Adolfa Hitlera)

Fotografie byla distribuována společností Acme Newspictures, Inc., objevila se ve velkém množství novin a časopisů a oslovila stovky tisíc až miliony čtenářů. Až do roku 1938 nebyla identita dítěte na fotografii odhalena. V tomto roce viděla fotografii paní Harriet Downsnová z Ohia a okamžitě v ní poznala svého syna, dvouletého Johna Maye Warrena. Fotografie Johna z roku 1931 byla navíc upravena - ořezána, částečně retušována a byl přidán kontast. 

1933babyadolf021933 real hitler

(Původní fotografie Johna Warrena vs. skutečná fotografie Adolfa Hitlera)

Acme Newspictures nakonec vydala zprávu, ve které vysvětluje, že došlo k chybě a šlo vlastně o hoax. Celý příběh má však nešťastný konec, pár měsíců poté, co Acme dementovalo původní fotografii, John Warren tragicky zemřel - při pádu z bicyklu se smrtelně poranil o láhev od mléka.

Zdroj:

Baby Adolf. (Hoaxes.org)