fbpx

mini_nvV pátek 25. 9. 2015 proběhla na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci tradiční popularizační akce Noc vědců, která umožňuje veřejnosti seznámit se s činností jednotlivých univerzitních pracovišť a představit jim vědu jednoduchou a srozumitelnou formou. Návštěvníci akce se mohli jen na pedagogické fakultě na více než 30 stanovištích seznámit s nejrůznějšími oblastmi vědy, otestovat si své znalosti a dovednosti, naplno rozvinout svou kreativitu.

Na našem stanovišti si pak mohli vyzkoušet klasické úkoly, jako je identifikace sexuálního útočníka, rozpoznání falešného profilu, vytvoření bezpečného hesla apod. Kromě toho si v naší technologické sekci mohli vyzkoušet robotickou kouli Sphero 2.0 či brýle pro 3D Oculus Rift DK2.

"Z mého pohledu je právě přímá komunikaci s lidmi nejlepším způsobem, jak popularizovat vědu a výzkum, rovněž je to nejlepší nástroj pro realizaci primární prevence v nejrůznějších oblastech," uvádí Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí. Zároveň dodává: "Po dobu Noci vědců nám prošlo stanovištěm několik stovek lidí, kteří si měli možnost vyzkoušet celou řadu aktivit - a to jak pro ty nejmenší, tak pro dospělé. Největší zájem byl samozřejmě o brýle Oculus Rift, které jsme předváděli v podstatě nepřetržitě."

Pavlína Bonková, studentka Pedagogické fakulty UP, komentuje akci takto: "Již po několikáté jsem byla součástí Noci vědců. Myslím si, že je to skvělá příležitost pro malé i větší účastníky naučit se něco nového a přitom se dobře pobavit. Projekt E-Bezpečí nabízí obě tyto možnosti, což mnoho dětí ocení a odchází od nás s úsměvem na tváři. Pro mě, jako budoucího pedagoga, je takováto zkušenost k nezaplacení."

nv2015a

nv2015b

nv2015c

nv2015d

Velice děkujeme všem sponzorům, kteří nám přispěli drobnými dárečky pro dětské účastníky akce, zejména firmám Vodafone, T-Mobile, Google, IBM, Allegro Group, Lince bezpečí, Seznam.cz a Policii ČR. Moc děkujeme, bez vás by to nešlo!

Redakce E-Bezpečí