fbpx

mini vsitiNový snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti: Za školou (63 minut) je zaměřen na rizikovou komunikaci v online prostředí, především pak na fenomény sexting a kybergrooming. Svou náplní je pak snímek kompatibilní jak s klíčovými tématy Národní strategie primární prevence rizikového chování (např. rizikové sexuální chování, interpersonální agresivní chování apod.), tak i s obsahem vybraných oborů a průřezových témat RVP ZV (Člověk a jeho svět, Člověk a jeho zdraví, Výchova ke zdraví, Etická výchova, Mediální výchova apod.).

V síti: Za školou pro školní projekci je speciálně upravenou verzí celovečerního filmu V síti, která obsahuje 12 autoedukativních vstupů hereček. Ty cílové skupině, žákům 2. stupně ZŠ, představují klíčové problémy a bezpečnostní opatření, která se s rizikovou online komunikací pojí. Film je navržen tak, aby nedocházelo k traumatizaci dětského diváka, neobsahuje násilné scény, veškeré sexuálně explicitní scény (celkem 5 několikavteřinových záběrů) jsou rozostřeny a tvoří nepodstatný zlomek celého filmu. Film obsahuje velké množství pozitivních momentů a vstupů, důležité jsou také vstupy zaměřené na fixaci pozitivních vzorců chování dětí. Závěr filmu je taktéž pozitivní – internet je skvělé místo, ale je třeba se na něm chovat bezpečně.

Velkým benefitem je existující metodika pro práci s filmem, kterou mohou pro další práci využít jak pedagogové, tak i rodiče. Metodika popisuje jak samotný film a smysl jednotlivých vstupů, tak i způsoby, jak lze na projekci filmu navazovat ve výuce. Metodika podrobně popisuje, jakým způsobem lze vést s žáky diskusi o klíčových tématech, jaké aktivity jsou funkční a co je naopak nefunkční, metodika samotná obsahuje i celou řadu námětů do výuky, které cílí i na dalších aspekty spojené s bezpečným používáním online služeb.

Snímek V síti: Za školou (63 minut) lze jednoznačně doporučit pro školní projekce pro žáky 2. stupně ZŠ.



Kamil Kopecký, E-Bezpečí
Univerzita Palackého v Olomouci