fbpx

mini_googlelogosmall.pngSpolečnost Google přináší do České republiky globálně úspěšný program Internetoví úžasňáci. V rámci něj poskytne učitelům základních škol učební plan a workshopy pro výuku základů bezpečného a zodpovědného využívání internetu. Cílem je naučit děti ve věku od sedmi do dvanácti let, jak si poradit s hackery, obtěžováním, kyberšikanou nebo neopatrným sdílením na sociálních sítích. Program ale klade důraz i na rozvoj sociálních dovedností, jako jsou laskavost a schopnost zastat se druhých. Ve spolupráci s neziskovou organizací Jules a Jim plánuje Google v tomto školním roce se svým programem oslovit všechny české základní školy.

 Program Internetoví úžasňáci, který s úspěchem funguje již ve více než deseti dalších evropských zemích, přináší ucelenou metodiku pro pedagogy. Google ve spolupráci s českou neziskovou organizací Jules a Jim nabídne pedagogům učební plán s výukovými materiály a zábavnými aktivitami i účast na workshopech. Během nich se naučí, jak s těmito materiály pracovat a jak je začlenit do výuky nejen informatiky, ale také základů společenských věd či do mimoškolních aktivit.

Děti ve věku od sedmi do dvanácti let se v rámci učebního plánu naučí zacházet s citlivými daty, ověřovat si informace, rozpoznat šikanu nebo upozornit dospělého na podezřelé dění na internetu. Zároveň se ale učí například i to, jak se na internetu chovat bezpečně a laskavě a s respektem k druhým. Získané dovednosti si pak mohou ověřit v zábavné webové hře Interland, kterou Google v Česku představil již v loňském roce. Ta je složená ze čtyř základních lekcí, po jejichž úspěšném absolvování získají děti titul „Internetový úžasňák“. Pilotní program Google spustil v několika českých školách už v loňském školním roce a setkal se s pozitivními ohlasy ze strany učitelů.

„Žáci jsou z Internetových úžasňáků nadšení. Program je založený na aktivním zapojování žáků do výuky a zábavných cvičeních, na konci navíc na děti čeká hra Interland, ve které si nabyté znalosti mohou rovnou ověřit. Dříve se o internetové bezpečnosti na školách hlavně přednášelo, takže tohle je opravdu novinka,“ vysvětluje učitel informatiky ze Základní školy Brno na Bakalově nábřeží Pavel Hodál.

Ten program jako jeden z prvních učitelů v Česku v loňském školním roce se svými žáky testoval. „Děti byly například překvapené, jak snadné je prolomit heslo, a některé si šly ihned poté svá hesla měnit. Učili jsme se i to, jak rozpoznat podvodné emaily nebo jak reagovat na kyberšikanu,“ popisuje učitel.

O důležitosti výuky těchto dovednosti mluví i Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí na Univerzitě Palackého v Olomouci, podle nějž dnes mladí lidé tráví na internetu ještě více času než před pandemií a rizika jsou tak vyšší.

„Právě proto je nezbytné, aby děti byly schopné pohybovat se na internetu jistě a bezpečně. Žáci, ale i pedagogové a rodiče, by se měli učit bezpečnému chování na internetu tak, aby dokázali zabezpečit své účty na sociálních sítích či herní účty, dokázali rozpoznat potenciální bezpečnostní hrozby a uměli se jim vyhnout. Měli by také vědět, jak postupovat v situacích, kdy se na sítích dostanou do problémů. Společnou aktivitu Googlu a Jules a Jim na školách proto vítáme a věříme, že společně s projekty E-Bezpečí a dalších subjektů pomůže při prevenci rizikového chování na internetu,“ říká Kopecký.

Program Internetoví úžasňáci byl vytvořen společností Google ve spolupráci s experty na internetovou bezpečnost z organizací iKeepSafe a Online Family Safety Institute. O implementaci do škol se postará česká nezisková organizace Jules a Jim, která se od roku 2002 intenzivně věnuje online prevenci a vzdělávání pedagogů. Učitele, kteří budou mít o prohloubení znalostí v této oblasti zájem, bude školit formou online workshopů. Na školení se mohou učitelé individuálně hlásit v průběhu celého školního roku na stránce: https://goo.gle/InternetoviUzasnaci