fbpx
mini lideczkonciSeznam.cz dnes oznámil, že po 23 letech končí služba Lidé.cz. S odstupem můžu říct, že jsem tuto zprávu očekával daleko dříve. Tlaky na její zavření byly už dávno, ještě před nepovedeným redesignem na seznamku před sedmi lety. Končí služba, na kterou v době největší slávy chodilo přes 2,5 milionu lidí a vydělávala desítky milionů korun. Služby Lidé i Spolužáci mohly pokračovat dál, ale priority byly bohužel tehdy jinde...
 
Jedním z důvodu uzavření má být velké množství predátorů. Kvůli dokumentu V síti to ale rozhodně není. Vůči tomu bych se rád ohradil. Seznamky jsou sice nejrizikovějšími službami, ale nejde o nějaké tsunami lidí, kteří nám chtějí zneužívat děti. Někdo sice může účelově tvrdit, že jich jsou tisíce, pravda je ale taková, že těch skutečných predátorů tam bylo jen pár. O nic víc nebo míň než jinde. Daleko víc tam bylo normálních lidí, kteří prostě zkoušeli příležitost, flirtovali a možná provozovali sexting. Seznam proti tomu dokonce dlouho úspěšně bojoval s projektem Seznam se bezpečně a byla přijata řada systémových opatření, aby byli tito lidé eliminováni.
 
Co bude dál... Údajní predátoři se "nepřesunou" jinam. Ti už tam dávno jsou. Na některých službách jich je už nyní mnohonásobně více než kdy bylo na Lidé. Při natáčení pořadu Černota nám jinde trvalo pár hodin, než nám napsalo 800 lidí s konkrétní nabídkou sexu s dítětem a o jiných službách ani nemluvím. Boj s predátory se dá vyhrát jedině prevencí a nastavením takových pravidel, která by lidem neumožňovala zneužívat podobný typ služeb. Na trhu už zbylo jen několik seznamek, kde si děti mohou vyplnit i údaje o velikosti pohlaví a vložit nahou fotku. Dlouhodobě tu není bohužel nikdo, kdo by kromě nesmyslného nastavení hranice pro sociální sítě na 15 let, chtěl toto téma řešit.
 
Zavření služby Lidé.cz a potažmo Spolužáci.cz je ukázkou toho, jak se z důvodu nezájmu vedení dokáže promarnit příležitost a kdysi z dvou z deseti nejnavštěvovanějších služeb českého internetu udělat jen vzpomínky.

Martin Kožíšek