fbpx


8. února 2022 tradičně slavíme Den bezpečnějšího internetu a projekt E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci v tento den oznamuje stávající a plánované aktivity, kterými se bude v tomto roce bude aktivně podílet na podpoře bezpečného chování v online prostředí. Dovolte nám tedy v tento den alespoň v krátkosti představit, co nás v tomto roce čeká a co nás (doufejme) nemine.

A. Online svět v dětských domovech (se Safer Internet Centrem)

8. února 2022 představíme výsledky našeho společného výzkumu realizovaného se Safer Internet Centrem ČR (NIC.CZ), který probíhal v roce 2021 v dětských domovech. Co dělají děti z dětských domovů v online světě? Jaké služby využívají, jaké hry hrají, jak mají zabezpečeny své účty? A s jakými riziky se v online světě setkávají? To vše vám odhalí naše výzkumná zpráva.

B. České děti a vnímání krásy v online světě (s O2 Czech Republic)

V roce 2022 proběhne ve spolupráci s O2 Czech Republic výzkum zaměřený na problematiku vnímání krásy v online prostředí, především pak v prostředí sociálních sítí a sociálních médií. Cílem našeho výzkumu bude např. zjistit, jaké nenávistné projevy jsou spojeny s vnímáním vzhledu člověka v online prostředí, odhalit případná rizika spojená s fenoménem tělesných modifikací (tetování, implantace, skarifikace, selfie dysmorfie), výzkum bude zaměřen také na trendy ve vnímání krásy mezi dětmi, které jsou v tomto ohledu výrazně ovlivněny využíváním sociálních médií (reklama, influencerský obsah…).

C. Problém zvaný sharenting (s Microsoft)

Sharenting začíná být skutečně vážným problémem a specializované poradny Napisnam.cz a Stoponline.cz upozorňují na nárůst počtu případů úniku intimních a dalších nevhodných materiálů dětí na internet, ke kterému došlo prostřednictvím jejich rodičů, kteří materiály svých dětí v online prostředí šířili. Proto se v tomto roce podrobně zaměříme také na zmapování tohoto fenoménu a ve spolupráci s firmou Microsoft budeme realizovat výzkum zaměřený na problematiku Sharentingu. Podrobnosti se již brzy dozvíte prostřednictvím našich komunikačních kanálů.

D. Podpora kyberprevence prostřednictvím tematických animací (s Ministerstvem vnitra ČR)

Ve spolupráci s Odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR chystáme sadu edukačních animací, zaměřených na vybrané problémy spojené s kyberprevencí a  kyberkriminalitou. Nebudou chybět témata rizik spojených s online hrami, nové téma digitálního well-beingu apod. Nazujeme tak na úspěšnou spolupráci s OPK MV z roku 2021.

E. Česko-polská spolupráce v boji proti kybernetické kriminalitě finišuje (ve spolupráci s Policií ČR)

V letošním roce dokončujeme ve spolupráci s českou a polskou policií preventivní vzdělávací projekt StopCybercrime zaměřený na prevenci rizikového chování v online prostředí v česko-polském pohraničí. Základem projektu je především vzdělávání dětí a intervence na obou stranách hranice. Chcete vzdělávací akci pro svou školu a patříte do podporovaného území? Napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..  Projekt StopCybercrime je podporován z grantového programu InterReg CZ-PL.

F. Vzdělávání, prevence a intervence E-Bezpečí v roce 2022

Základem činnost našeho projektu je především vzdělávání, za loňský rok prošlo našimi vzdělávacími akcemi přes 2500 dětí a přes 2500 dalších osob (učitelů, rodičů, seniorů). Pomoc online poradny pak vyhledalo 475 osob v nouzi. Vzdělávací programy E-Bezpečí pro všechny cílové skupiny budou fungovat samozřejmě i v letošním roce. Nabízíme jak prezenční akce, tak synchronní či asynchronní akce orientované na bezpečné chování v online prostředí pro nejrůznější cílové skupiny - od dětí, přes učitele, rodiče až po seniory. Více najdete v našem katalogu.

Redakce E-Bezpečí
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.