fbpx

avast logoAvast bude spolupracovat na prevenci online bezpečnosti s E-Bezpečím. Společně budou v rámci projektu Buď safe online a E-Bezpečí analyzovat dopad internetových hrozeb na děti a dospělé a připravovat specializované výukové materiály.

 

Avast, globální lídr v oblasti digitálního zabezpečení, uzavřel memorandum o spolupráci s Centrem prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého (Centrum PRVoK), které se v posledních letech úspěšně etablovalo na poli prevence, intervence a výzkumu v oblasti rizikového chování v online prostředí.

“Zájem velkých komerčních firem o spolupráci a partnerství s naší fakultou mě nesmírně těší. Potvrzuje totiž, že naše vědeckovýzkumná pracoviště jsou kvalitní a dokáží se prosadit i v konkurenčním prostředí. Spolupráce s Avastem patří mezi velmi důležité,” uvedla Libuše Ludíková, děkanka PdF UP.

V průběhu příštího roku bude Centrum PRVoK s Avastem realizovat řadu sociologických šetření, ale také popularizačních, preventivních a intervenčních aktivit orientovaných na klíčová témata internetové bezpečnosti – a to prostřednictvím jejich klíčových projektů Buď safe online (Avast) a E-Bezpečí (Centrum PRVoK). Ve svých aktivitách se zaměří jak na dětské uživatele internetových služeb, tak i jejich rodiče a také pedagogy.

“Významná část našich společných aktivit bude cílena na rodiče, pro které vznikne několik specializovaných materiálů, které jim pomohou s nastavením bezpečnostních zásad v rámci rodiny. Nebudou chybět ani technická bezpečnostní řešení, která v současnosti využívá pouze přibližně pětina rodičů,” řekl Kamil Kopecký, vedoucí Centra PRVoK PdF UP a expert na kybernetickou bezpečnost.

Centrum PRVoK a Avast budou také analyzovat nové formy internetových hrozeb, a následně přípraví strategii jejich eliminace či minimalizace jejich dopadu na děti i dospělé. Zaměří se přitom především na dominantní internetové služby a jejich potenciální bezpečnostní rizika.

“Podle našich výzkumů tráví děti na internetu dvě hodiny denně, o víkendu dokonce tři až pět. Často se pohybují na sociálních sítích a webových stránkách, které jejich rodiče neznají nebo jim nerozumí. Z toho důvodu vnímáme jako důležité učit děti bezpečnému chování na internetu a vzdělávat rodiče, aby měli přehled,” vysvětlila odbornice na dětskou online bezpečnost z Avastu a ambasadorka projektu Buď safe online Julia Szymańska. “Těšíme se, že společně s Centrem PRVoK budeme zkoumat dopad nových online hrozeb na děti a rodiče a hledat způsoby, jak jim pomáhat s prevencí,” dodala.

avast introteam

(E-Bezpečí a Buď safe online)

Dana Jurková, Univerzita Palackého v Olomouci