fbpx

mini_krajOlomoucký kraj každoročně oceňuje projekty, jejich rozsah činnosti a výstupy mají přínos pro Olomoucký kraj a jeho obyvatele. V letošním roce se mezi tzv. významné projekty probojovala Online poradna projektu E-Bezpečí pro online kriminalitu, která je provozována v rámci projektu E-Bezpečí na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

"Zařazení projektu E-Bezpečí - konkrétně jeho online poradny - mezi Významné projekty Olomouckého kraje 2015 považujeme za velmi důležité ocenění kvality a smysluplnosti našich aktivit pro obyvatele Olomouckého kraje," uvádí Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí.

Poradna projektu E-Bezpečí ročně zpracuje přibližně 300 případů spojených s internetovou kriminalitou a přibližně 20 % podnětů předává k řešení Policii ČR. Mezi nejčastější problémy, které poradna řeší, patří únik intimních materiálů do prostředí internetu, vydírání a vyhrožování dětem i dospělým, různé formy kyberšikany, stalking a další trestné činy.

"Minulý týden se na nás např. obrátila vyděšená maminka s tím, že fotografie její 9leté dcery někdo nahrál i s osobními údaji na stránky zaměřené na pedofilní uživatele internetu, ti pak fotografie dítěte dále sdíleli, nevhodně komentovali, zjišťovali o dítěti další informace apod. "Dvě hodiny po nahlášení případu byly fotografie i další citlivé o dítěti ze serveru odstraněny a zavedena další opatření," doplňuje Kopecký.

Poradna by nemohla fungovat bez přispění našich komerčních i nekomerčních partnerů, mezi které patří Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo vnitra ČR, Policie ČR, firmy Seznam.cz, Google a Vodafone.

Centrum PRVoK, PdF UP

Reportáž o činnosti poradny: Zaostřeno, Český rozhlas Olomouc

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3317243