fbpx

msmt_top_baner

Vážený pane doktore,
obdrželi jsme Váš e-mail, kde upozorňujete na soutěž „Vyhraj Fajn lyžák na Klínovci za 750 000,- Kč“ a dáváte tuto soutěž do spojitosti s případy šikany ve školách jako možné příčiny či projevů této šikany.
Oddělení prevence MŠMT tuto soutěž považuje za nevhodnou s možným rizikem přestupování pravidel slušného chování k učitelům a dospělým lidem vůbec a neschvaluje ji. Interpretace, že tato soutěž je možnou příčinou šikany učitelů, je velmi obtížně prokazatelná.

Předpokládáme, že učitelé se během své pedagogické praxe setkávají i s jinými projevy nevhodného chování žáků, které v rámci své odborné erudice a výchovně-vzdělávacího poslání školy musí a dokáží řešit.
Pokud chování žáků a používání mobilních telefonů či jiných elektronických přístrojů překračuje školní řád, ohrožuje bezpečí žáků i pracovníků školy, je nutné tuto situaci řešit rozhovory se žáky a rodiči, úpravou školního řádu a zejména cílenou primární prevencí, která se zaměřuje na pozitivní klima školy. V případech závažných pochybení výchovnými opatřeními.
MŠMT nemá kompetenci ovlivňovat obsah vysílání soukromých rozhlasových stanic.

Přeji hezký den i víkend.
Srdečně zdravím

Mgr. Vladimír Sklenář
ministerský rada
oddělení prevence

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 7
118 12 Praha 1
www.msmt.cz