fbpx

mini_seniorProjekt E-Bezpečí v těchto dnech opět intenzivně vzdělává seniory v oblasti bezpečného chování na internetu. Zaměřujeme se především na témata spojená s bezpečným online nakupováním a online aukcemi.

Mezi nejrozšířenější rizika, kterým jsou senioři vystaveni, patří zejména různé formy podvodů. K těm nejčastějším patří zejména levné nákupy v e-shopech a aukcích. Nepoučený senior je schopen zaplatit v neověřeném eshopu dopředu zboží, které však nikdy neobdrží. Podvodné e-shopy zpravidla existují pouze několik dnů či týdnů, než je jejich tvůrce odstraní a pokusí se zahladit stopy.

Mezi další rizika patří např. různé podvodné smlouvy, výhodné úvěry a hypotéky, uzavírané na internetu, případně již starší druh podvodu, který je označovaný jako SCAM419, o kterém jsme vás informovali v minulosti. Stále více seniorů zároveň začíná využívat internetové bankovnictví a stávají se terčem phishingu či dalších návazných forem.

seniori_O2_opava

 

“Senioři v posledních několika letech procházejí intenzivními kurzy zaměřenými na podporu informační gramotnosti”, uvádí René Szotkowski, lektor programu E-Bezpečí. Zároveň dodává: “Naučí se tak obsluhovat počítač, využívat sociální sítě, nakupovat na internetu a využívat jeho potenciálu k zábavě i poučení. Bohužel senioři jsou často nepoučeni, jakým internetovým rizikům mohou být vystaveni, nakupují v neověřených eshopech, reagují na podvodné reklamní nabídky, uzavírají na internetu nevýhodné smlouvy atd. Naší úlohou je seznámit je se základními riziky, kterými mohou být vystaveni, rozpoznat je v konkrétních situacích a zachovat se správně.”

Redakce E-Bezpečí