E-Bezpečí 2024, 9(1): Page 91-92. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=4063

Klasické páteční odpoledne

Kamil KOPECKÝ


Klasické páteční odpoledne - vydírané dítě, 15letý kluk, říkejme mu třeba David, předala ho k nám do E-Bezpečí Linka bezpečí. Kontakt s neznámou dívkou, sexting, únik intimních materiálů, vydírání, snaha získat peníze. Dítě hotové, vystrašené, neví, co má dělat, bojí se, sebevražedné myšlenky. Komunikace přes Telegram! V angličtině!

Přebírám komunikaci, přecházíme na IG... Nejdříve zklidnit, nabídnout podporu a řešení... a jdeme na to. Chlapec se bojí, ale po 20 minutách  už je zklidněný, spolupracuje, máme screeny, máme model řešení, víme, že nemáme už dál komunikovat, nereagovat, vrháme se na stopování... nahozena udička, chvilka... a je to jasné, Nigérie!

nigerie_fake.jpg

Vysvětluji Davidovi, jak to celé funguje, co je to sextortion a jaká je to sviňárna, na kterou se nechávají nachytat jak děti, tak dospělí. Chápe, spolupracuje, ulevilo se mu... děkuje. Rozumí a ví, co dělat příště a na co si dávat pozor. Ulevilo se mu, je rád, cítí se bezpečně a ví, kam se příště obrátit. Uživatele jsme nahlásili, sesbírali důkazy, máme cennou zkušenost. Jenže...

Víte, kolik dětí ale pomoc nenajde? Kolik dětí se skutečně nechá vydírat? Kolik dětí bude platit? Kolik dětí zvolí nějaké jiné drsnější řešení? Ve stejnou chvíli, kdy byl vydíraný David, zažívají ten stejný problém desítky, stovky či tisíce jiných dětí či dospěláků! Proto je naprosto klíčové, aby se s těmito tématy povinně seznamovaly děti na ZŠ a aby tato témata měla stejnou důležitost jako třeba Archimédův zákon. Protože se jich týkají právě teď a mají zásadní vliv na jejich život! A investujme do prevence! Má to smysl!

 
Kamil Kopecký, 
Univerzita Palackého v Olomouci