E-Bezpečí 2024, 9(1): Page 77-79. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=4033

Digitální wellbeing: Co to je a proč je důležitý?

Kamil KOPECKÝ


V digitální éře, ve které žijeme, se technologie staly neoddělitelnou součástí našich životů. Od chytrých telefonů po sociální média, od online práce po digitální zábavu – naše interakce s technologií jsou všudypřítomné. Tato digitální revoluce však přináší nejen výhody, ale i výzvy, které mohou ovlivnit naše fyzické a duševní zdraví. Jedním z pojmů, který se v posledních letech stále více diskutuje, je "digitální wellbeing". Ale co to vlastně znamená a proč je to důležité?

 

Co je digitální wellbeing?

Digitální wellbeing lze definovat jako stav, kdy jedinec využívá technologie způsobem, který podporuje jeho fyzické a duševní zdraví, produktivitu a celkovou pohodu. Jedná se o schopnost najít rovnováhu mezi časem stráveným online a offline, a to tak, aby technologie sloužila jako nástroj, nikoliv jako závislost nebo zdroj stresu.

Klíčové aspekty digitálního wellbeing

  1. Rovnováha mezi online a offline časem: Jedním z hlavních principů digitálního wellbeing je schopnost najít zdravou rovnováhu mezi časem stráveným v digitálním světě a časem věnovaným reálným interakcím, koníčkům a odpočinku.

  2. Kontrola nad technologiemi: To zahrnuje schopnost nastavit si hranice, jako je omezení času stráveného na sociálních médiích nebo používání aplikací pro sledování času stráveného online.

  3. Pozitivní využití technologií: Technologie by měla být využívána k podpoře osobního a profesního růstu, například prostřednictvím online kurzů, aplikací pro meditaci nebo digitálních nástrojů pro zlepšení produktivity.

  4. Duševní a fyzické zdraví: Digitální wellbeing zahrnuje také prevenci negativních dopadů technologie na zdraví, jako jsou poruchy spánku způsobené modrým světlem obrazovek, nebo fyzické problémy spojené s dlouhým sezením a nesprávnou ergonomií při práci na počítači.

Proč je digitální wellbeing důležitý?

  1. Prevence závislosti: Nadměrné používání technologií může vést k závislosti, která má negativní dopad na mezilidské vztahy, práci a celkovou kvalitu života. Digitální wellbeing pomáhá předcházet těmto negativním důsledkům.

  2. Podpora duševního zdraví: Neustálý přístup k informacím a sociálním sítím může způsobovat stres, úzkost a depresi. Správný přístup k technologiím může přispět ke zlepšení duševního zdraví tím, že snižuje stresové faktory a podporuje relaxaci.

  3. Zvýšení produktivity: Efektivní využívání technologií může vést ke zvýšení produktivity a lepšímu řízení času, což má pozitivní dopad na pracovní výkon a osobní úspěchy.

  4. Kvalita života: Rovnováha mezi digitálním a reálným světem přispívá k celkové spokojenosti a kvalitě života. Umožňuje lidem využívat výhody technologií, aniž by tím obětovali své fyzické a duševní zdraví.

digitalniwellbeing.jpg

Jak dosáhnout digitálního wellbeingu?

  1. Nastavte si hranice: Určete si čas, kdy budete technologie používat, a kdy ne. Například si nastavte pravidlo, že po určité hodině večer již nebudete používat telefon.

  2. Využívejte nástroje pro sledování času: Existuje řada aplikací, které vám mohou pomoci sledovat, kolik času trávíte na různých zařízeních a aplikacích. To vám může pomoci identifikovat oblasti, kde můžete čas strávený online snížit.

  3. Věnujte se offline aktivitám: Zahrňte do svého denního programu aktivity, které nevyžadují použití technologií, jako je čtení knih, cvičení, procházky v přírodě nebo setkávání s přáteli.

  4. Pravidelně odpočívejte: Dbejte na dostatek spánku a pravidelné přestávky během dne, abyste předešli přepracování a únavě.

Digitální wellbeing je stále aktuálnějším tématem v našem technologicky pokročilém světě. Je důležité si uvědomit, jak velký vliv mají technologie na náš každodenní život, a najít způsoby, jak je využívat pozitivně a vyváženě. Tímto způsobem můžeme zlepšit nejen naši produktivitu a efektivitu, ale také celkovou kvalitu života.

prof. Kamil Kopecký
Univerzita Palackého v Olomouci
ve spolupráci s umělou inteligencí GPT4