E-Bezpečí 2019, 4(2): Page 8-10. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1593

Komentář: Kauza černošské agentky 007 dokazuje, jak je důležité nečíst pouze nadpisy

Kamil KOPECKÝ


V posledních dnech vzbudilo v prostředí sociálních sítí rozruch oznámení, že se role příštího agenta 007 zhostí černošská herečka Lashana Lynch, kterou zná především mladší publikum z marvelovky Captain Marvel. Informaci “z ověřeného zdroje” nejdříve zveřejnil britský Daily Mail, zprávu pak velmi rychle převzala česká masmédia - zejména pak tzv. alternativní média. Některé portály honily clickbajty na titulcích, že novým Bondem bude poprvé v historii černoška, další informační portály se pak již cíleně zaměřily na rozšíření dezinformace a vyvolání nenávistné diskuse.

bond blesk

(Název článku z Blesk.cz)

Nejdříve si shrňme fakta - v novém chystané bondovce se roli Jamese Bonda zhostí - stejně jako v minulých dílech - Daniel Craig. Ten je ve špiónském důchodu na Jamaice  a na jeho uvolněné místo v MI6 nastupuje agentka Nomi, která dostane uvolněné číslo 007 a kterou hraje právě černoška Lashana Lynch. Něco se však tradičně pokazí a James Bond je opět povolán, aby zabránil krizi a zachránil svět. Není tedy pravda, že by roli Jamese Bonda převzala černoška nebo snad Jamese Bonda nahradila. James Bond zůstává Jamesem Bondem a ten je stále hlavní či jednou z hlavních postav filmu. To potvrzuje samozřejmě i zveřejněný seznam herců a rolí (IMDB), kde Jamese Bonda hraje Daniel Craig a agentku Nomi Lashana Lynch. Mimochodem, ženských agentů 00- bylo již v minulosti více a James Bond nebyl vždy agentem 007 (viz např. podrobně zde).

Nejjasnějším důkazem je pak prohlášení producentky nové bondovky, Barbary Broccoli: “Bond je muž. Je to mužský charakter, byl tak napsán a tak zůstane. A to je v pořádku. Nechceme proměnit mužské postavy na ženy! Jen vytvoříme více ženských postav a budeme s nimi v příběhu pracovat.”

Tyto informace se drtivá většina uživatelů dozví, pokud rozklidne často senzační titulky a přečte si samotný text, případně si zkusí informace aktivně dohledat. To však velká část čtenářů nedělá a raději si informaci přečte ve zhuštěné podobě statutu na sociální sítí. Ověření pravdivosti jde pak stranou, čtenáři věří autoritě pisatele, přestože statut není pravdivý a pravdu ohýbá tak, jak se mu to hodí. 

Tématu se samozřejmě chytli někteří politici a začali zkreslenou informaci o nahrazení Jamese Bonda černošskou herečkou cíleně rozšiřovat mezi své publikum na sociálních sítích. Samozřejmě vyvolali vlnu nenávistných a často vyloženě rasistických komentářů (přeborníky v této oblasti jsou především politici SPD). 

Jak s tématem pracují někteří politici?

bond fiala

bond klaus

bond zahradnikova


Mediální gramotnost je pro fungování společnosti nesmírně důležitá, nejde o politickou agitku, jak se nám snaží namluvit mnozí politici (kteří často sami aktivně šíří dezinformace všeho druhu), ale o schopnost kriticky posuzovat a ověřovat informace, hledat primární zdroje a rozhodovat se na základě pravdivých informací. Jedno ze základních pravidel, které se při ověřování informací využívá, zní: Nikdy nečtěte pouze titulky, přečtete si vždy celý text a teprvé poté dělejte závěry. Pomoci vám může třeba náš letáček nebo starší text o tom, jak si ověřit informace na internetu.

Pro E-Bezpečí
Kamil Kopecký

Zdroje:

Škoda, že Jamese Bonda nebude hrát černoška. 
https://theworldnews.net/cz-news/skoda-ze-jamese-bonda-nebude-hrat-cernoska

The black woman who will be the next 007: New James Bond film will feature British actress Lashana Lynch taking over the famous codename (but that doesn't stop legendary agent trying to seduce her).
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7244671/Thought-007-never-woman-black-shes-James-Bond-hand-number-over.html

Poprvé v bondovce bude agentem 007 žena, černošská herečka Lashana Lynchová.
https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/james-bond.A190715_180307_filmvideo_lesa

James Bond is not a woman, Lashana Lynch is not James Bond: please all calm down.
https://www.thenational.ae/arts-culture/film/james-bond-is-not-a-woman-lashana-lynch-is-not-james-bond-please-all-calm-down-1.887226

Daniel Craig on the Next James Bond: “Everybody Should be Considered”.
https://boundingintocomics.com/2019/04/29/daniel-craig-on-the-next-james-bond-everybody-should-be-considered/