E-Bezpečí 2017, 2(1): Page 11-13. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1227

Varování – Internetoví vyděrači opět cílí na modelky. Nabízejí jim lukrativní práci v zahraničí

Kamil KOPECKÝ


V posledních dnech poradna projektu E-Bezpečí opět zachytila případy online vydírání, které je zaměřeno především na mladé ženy. Internetoví vyděrači je oslovují s nabídkou lukrativních zakázek pro zahraniční společnosti, především z USA.

Scénář rizikové komunikace byl vždy podobný – mladou dívku osloví údajný manažer modelingové agentury s lukrativní nabídkou focení pro zahraniční časopis. Předtím je však nutné se s manažerem spojit prostřednictvím instant messengeru – zpravidla Skypu – domluvit podrobnosti spolupráce. Prostřednictvím videokonferenčního rozhovoru poté manažer otestoval kvality modelky, která musela před webkamerou zapózovat – nejdříve oblečená, později v plavkách a nakonec svlečená.

Poté začalo vydírání – manažer nejprve modelce ukázal fotografie a videa, která z jejich videokonferenčního hovoru pořídil. Následně jí sdělil, že jednotlivé fotografie a videa společně s jejím jménem a kontaktními údaji (telefonním číslem, e-mailem) na internetu zveřejní a zničí jí kariéru a také soukromý život… pokud nesplní jeho podmínky. Ty mohou být např. zaplatit určitý obnos, poskytnout další erotické materiály, sejít se s pachatelem v reálném světe apod.

Co v takové situaci dělat? Jak se zachovat?

Především je třeba zachovat chladnou hlavu a v žádném případě vyděrači nic neplatit, pokud to uděláte, je jisté, že své finance zpět nedostanete – pokud tedy nebudete reagovat velmi rychle (zpravidla do 48 hodin). Problém je však především v tom, že neexistuje žádná garance, že video či fotografie z internetu skutečně zcela zmizí, v řadě případů vydírání i po zaplacení výkupného pokračuje. Rovněž doporučujeme zkonzultovat postup se specialisty z Policie ČR případně poradci projektu E-Bezpečí, kteří mohou poskytnout cenné rady ohledně zajištění odstranění závadného obsahu a profilu pachatele, případně i poškozeného.

Na výhrůžky pachatele nereagovat, neodpovídat, nenechat se zvláště bezprostředně po zveřejnění materiálu ovlivnit – pachatel bude oběti posílat seznamy osob, na které materiál rozešle, informace o odsouzených, kteří byli za sdílením intimních materiálů odsouzeni, sugestivní fotografie osob v poutech obklopených policisty apod. To vše je součástí propracované manipulace, jejímž cílem je přimět oběť k zaplacení požadované částky. Zároveň doporučujeme alespoň dočasně přerušit používání sociálních médií či sítí, na kterých k útoku došlo, omezit čas, který v tomto prostředí oběť trávila, a nechat celou situaci zklidnit. Ve všech případech vydírání, které zaevidovala poradna projektu E-Bezpečí, nedošlo ke zveřejnění intimních záznamů oběti, přestože tím pachatel vyhrožoval.

Na závěr je třeba upozornit především na důležitost prevence – internet je místo, na které jednoduše sexting (dobrovolné sdílení intimních materiálů – fotografií, videí, erotický videochat) nepatří, intimní materiály zde totiž nejsou pod kontrolou a snadno uniknou mimo vymezený okruh osob.

V případě, že se dostanete do výše uvedených problémů, můžete využít online poradnu projektu E-Bezpečí na adrese www.napisnam.cz. Poradna je podporována řadou institucí, především společností O2 Czech Republic a dalšími. Chtěli byste pomoci i vy sami? Můžete nás podpořit třeba zde.

Pro E-Bezpečí
dr. Kamil Kopecký