E-Bezpečí 2017, 2(1): Page 4-7. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1218

Varování: Vydírání prostřednictvím úniku intimních fotografií se stále častěji týká dospělých! Oběťmi bývají často osamělí movití muži.

Kamil KOPECKÝ


O online vydírání, které využívá intimních materiálů obětí, jsme Vás na stránkách projektu E-Bezpečí informovali již v minulosti, v našich předchozích článcích jsme se zaměřovali především na vydírání dětí. V poslední době se však oběťmi stávají stále častěji dospělí – především osamělí muži.

Představme si tuto situaci – osamělého, profesně úspěšného muže (právníka, lékaře, univerzitního profesora, businessmana…) požádá v prostředí sociálních sítí o přátelství mladá, atraktivní modelka, která – jak sama uvádí – je osamělá a náhodou narazila na jeho profil. Vyhlédnutý muž neodolá nabídce, přidá si ženu mezi své přátele a začne s ní konverzovat…

Toto je začátek jednoho z řady velmi podobných příběhů, které končí vydíráním a vyhrožováním. Úvodem seznámí žena muže s tím, že je osamělá a že má za sebou nepovedený vztah. Poté začne s mužem konverzovat o společných zájmech a zálibách a postupně přejde k sexuálním tématům. Začne třeba tím, že popíše, že si zrovna dala sprchu, že se nudí a že má různé zajímavé představy. A nabídne muži, že by si mohli zavolat – ideálně prostřednictvím Skype nebo Facebooku, aby se mohli zároveň vidět. Videospojení je úspěšné, jenže… bohužel ženě nefunguje mikrofon, takže obraz je vidět, ale zvuk není slyšet. To nevadí, mohou si stále psát.

Pozorní čtenáři již jistě odhalili, že právě začalo docházet k tzv. webcam trollingu, tedy podvodu, jehož principem je manipulace webkamery, při které uživateli místo skutečného záznamu z webkamery podsouváme předtočenou nahrávku. Oběť se chytila, konverzace pokračuje dále.

Žena muži pochválí jeho vzhled a začne s mužem chatovat, flirtovat a po čase mu nabídne, že se před webkamerou obnaží. Muž samozřejmě souhlasí, žena se před webkamerou svlékne… muž nechce zůstat pozadu, a proto se zeptá, co by chtěla vidět ona. Samozřejmě chce vidět jeho pohlaví a muž se před kamerou zcela obnaží… případně předvede to, o co jej žena požádá.

Následuje rychlý obrat – uživatelka pošle muži odkaz na video, které jej zachycuje např. při obnažování či masturbaci, přičemž je doplněno o velmi nevhodný a nepravdivý nadpis, např. Právník Petr Novák masturbuje před šestiletou holčičkou. Video je umístěno třeba na YouTube, ale je dočasně v soukromém módu, nelze jej tedy na YouTube běžně vyhledat.

A pokud bude uživatelka chtít, rozešle video všem přátelům, které má vyhlédnutá oběť napojeny na svůj profil… Pokud ale muž udělá, co po něm bude chtít, bude video smazáno. Pokud ale nevyhoví, uživatelka ho zničí – profesně i v osobním životě, navíc podle některých zákonů může jít uživatel i do vězení. Úkol je jednoduchý – zaplať 12 000 $ (300 000,- Kč) a video zmizí. Vše anonymní online platbou. V opačném případě nastanou velké problémy…

vyderac

Skutečný profil vyděrače – jeden z případů online poradny E-Bezpečí

Z praxe máme doloženo, že pod tíhou vydírání muži většinou zaplatí požadovanou sumu, která se pohybuje řádově v tisících. Obávají se zveřejnění citlivého materiálu, protože útočník vyhrožuje sdílením a  zveřejněním v okruhu jeho přátel,“ uvádí kpt. Pavel Schweiner, vyšetřovatel informační kriminality SKPV Olomouc, Krajské ředitelství Olomouckého kraje. Zároveň dodává: „Ne zřídka jsou oběťmi významní a úspěšní muži, které zveřejnění takového materiálu může velmi poškodit a poznamenat. Provedenou platbu lze jen velmi obtížně dohledat, směřuje do zahraničí většinou do zemí třetího světa. Totéž platí o složitém vypátrání útočníka, který také jedná ze zahraničí. Na problému je závažné především to, že nikdo nedokáže zajistit úplné vymazání videa či fotografií z internetové sítě a není vyloučeno další šíření. Z těchto příčin a několika živých případů je pak důležitá prevence a obezřetnost uživatelů erotických portálů.

Co dělat? Jak se zachovat? Především je třeba zachovat chladnou hlavu a v žádném případě vyděrači nic neplatit, pokud to uděláte, je jisté, že své finance zpět nedostanete – pokud tedy nebudete reagovat velmi rychle (zpravidla do 48 hodin). Problém je však především v tom, že neexistuje žádná garance, že video skutečně zcela zmizí, v řadě případů vydírání i po zaplacení pokračuje. Rovněž doporučujeme zkonzultovat postup se specialisty z Policie ČR případně poradci projektu E-Bezpečí, kteří mohou poskytnout cenné rady ohledně zajištění odstranění závadného obsahu a profilu pachatele, případně i poškozeného. Na výhrůžky pachatele nereagovat, neodpovídat, nenechat se zvláště bezprostředně po zveřejnění materiálu ovlivnit – pachatel bude oběti posílat seznamy osob, na které materiál rozešle, informace o odsouzených, kteří byli za sdílením intimních materiálů odsouzeni, sugestivní fotografie osob v poutech obklopených policisty apod. To vše je součástí propracované manipulace, jejímž cílem je přimět oběť k zaplacení požadované částky. Zároveň doporučujeme alespoň dočasně přerušit používání sociálních médií či sítí, na kterých k útoku došlo, omezit čas, který v tomto prostředí oběť trávila, a nechat celou situaci zklidnit. Ve všech případech vydírání, které zaevidovala poradna projektu E-Bezpečí, nedošlo ke zveřejnění intimních záznamů oběti, přestože tím pachatel vyhrožoval.

Na závěr je třeba upozornit především na důležitost prevence – internet je místo, na které jednoduše sexting (dobrovolné sdílení intimních materiálů – fotografií, videí, erotický videochat) nepatří, intimní materiály zde totiž nejsou pod kontrolou a snadno uniknou mimo vymezený okruh osob.

V případě, že se dostanete do výše uvedených problémů, můžete využít online poradnu projektu E-Bezpečí na adrese www.napisnam.cz. Poradna je podporována řadou institucí, především společností O2 Czech Republic a dalšími.

dr. Kamil Kopecký, E-Bezpečí / Centrum PRVoK PdF UP