fbpx

V uplynulém týdnu jsme jako národní koordinátor pro oblast bezpečnějšího Internetu a člen mezinárodní sítě INSAFE obdrželi několik varování souvisejících se slovenským filmem „Kto je další“.

Film se prostřednictvím tří příběhů snaží upozornit na aktuální témata spojená s dospíváním mladých lidí – šikanu, sexuální vydírání a rizikové koníčky, konkrétně tzv. rooftopping (šplhání na vysoké budovy či vysílače) s cílem pořízení selfies v nebezpečných situacích (tzv. killfies).

Přes atraktivní zpracování však film obsahuje rovněž např. detailní záběry sebepoškozování, kdy na konci prvního příběhu se i přes podporu spolužáků šikanovaný chlapec nakonec rozhodne pro sebevraždu. Tento způsob konce života se zobrazuje i ve třetím příběhu, ve kterém farář zneužívá jednoho z chlapců. Jeho otec si pak za oběť vydírání volí farářovu dceru. Ta tento tlak neunese a rozhodne se skončit se životem. Právě tyto scény mohou podle stanoviska Slovenské psychiatrické společnosti (SPS) spustit např. tzv. Wertherův efekt, kdy zhlédnutí těchto scén může být spouštěcím faktorem a inspirací pro vlastní sebevraždu.

Na základě stanoviska odborné veřejnosti, především Výzkumného ústavu dětské psychologie a patopsychologie podpořeného Slovenskou komorou učitelů nebo Kliniky dětské psychiatrie NÚDCH, je promítání filmu pro děti nevhodné. K tomuto postoji se nejnověji připojilo i slovenské Ministerstvo školství, vědy, výzkumu a sportu, jehož logo bylo podle prohlášení ve filmu zneužito.

U našich východních sousedů film „Kto je další“ zhlédlo až 65 000 dětí a nyní by měla být připravována jeho premiéra v dalších zemích, především České republice a Slovinsku.

Jako národní centrum zaměřené na bezpečnější internet nejen pro děti proto českým školám doporučujeme velmi pečlivě zvážit případnou hromadnou návštěvu promítání tohoto filmu či jeho využití např. ve výuce.

Autor: 
Originál zprávy.