fbpx

mini pew59 % amerických teenagerů bylo v online prostředí šikanováno či nějakým způsobem obtěžováno, uvádí aktuální výzkum z Pew Research Center. Do výzkumu, který probíhal od března do dubna 2018, se zapojilo 743 teenagerů (ve věku 13-17 let) a 1058 rodičů žijících v USA. Podle výzkumu více než polovina amerických teenagerů zažila minimálně 1 z 6 forem obtěžujícího chování v online prostředí.

Nejběžnější formou obtěžujícího chování v online prostředí jsou urážky a posměšky - s těmi se setkává 42 % mladistvých Američanů. Problémem je rovněž rozšiřování nepravdivých informací s cílem poškodit jejich pověst, které potvrdilo 32 % oslovených. 16 % také v online prostředí zažilo vyhrožování (fyzické hrozby).

Online komunikace, sdílení, esemeskování, chatování, výměna souborů apod. umožňují dospívajícím navazovat a udržovat vztahy. Zároveň však čtvrtina mladistvých potvrzuje, že jim byly zaslány explicitní obrázky - a to bez jejich souhlasu. 7 % dotazovaných rovněž potvrdilo, že explicitní obrázky bez souhlasu zobrazených osob dále sdílejí.

Další podrobnosti jsou k dispozici na www.pewinternet.org.

Zdroje:

Výzkumná zpráva. http://www.pewinternet.org/wp-content/uploads/sites/9/2018/09/PI_2018.09.27_teens-and-cyberbullying_FINAL.pdf

A majority of teens have experienced some form of cyberbullying. Pewinternet.org

http://www.pewinternet.org/2018/09/27/a-majority-of-teens-have-experienced-some-form-of-cyberbullying/