fbpx

mini_credit_cardInternetové bazary a inzertní portály, jako např. Bazoš.cz, Sbazar.cz, Hyperinzerce, Avízo.cz, Annonce apod., jsou plné inzerátů a lákavých nabídek prodeje nejrůznějšího zboží. Můžeme zde velmi levně nakoupit, ale také narazit i na falešné nabídky neexistujícího zboží.



Na co si dát pozor při nakupování na internetových bazarech:

Chybějící autentická fotografie nabízeného zboží – v inzerátu chybí autentická fotografie zboží a prodejce ani po vyžádání fotografii nechce nebo „nemůže“ zaslat.

1. Inzerát napsán špatnou češtinou.

2. Inzerát nabízející zboží nebo službu s „nadpřirozeným“ účinkem – produkt nabízející rychlé zhubnutí, rychlé nabytí svalové hmoty, rychlé zvládnutí cizího jazyka apod.

3. Podezřele nízká cena nabízeného zboží.

4. Nemožnost osobního předání nebo dobírky – prodejce odmítá předat zboží při osobním kontaktu nebo jej zaslat na dobírku. Často se vymlouvá na špatné zkušenosti s dobírkou apod.

5. Platba za zboží pouze předem – prodejce podmiňuje prodej zboží zasláním peněz předem na číslo účtu nebo na elektronickou peněženku (PayPal, PaySec, BLESK peněženka apod.). POZOR na platbu předem na účet BLESK peněženky 3198888319/0800! BLESK peněženku si totiž oblíbili podvodníci pro její anonymitu.

6. Důvěryhodnost prodávajícího podpořena okopírovanými a zaslanými doklady – podvodníci svou důvěryhodnost často podpoří nabídkou zaslání okopírovaných osobních dokladů. Doklady jsou ovšem často kradené.

7. Po zaslání peněz na účet prodejce odmítá zaslat číslo zásilky nebo přestane komunikovat úplně – pokud prodejce na vyzvání odmítá poslat potvrzení o zaslání zásilky, číslo zásilky nebo přestane úplně komunikovat, je velká pravděpodobnost, že jste se stali obětí podvodníka.

Možnost, že se staneme obětí podvodu při nerespektování výše uvedených pravidel, je zde poměrně vysoká, proto je důležité mít se na pozoru, obzvláště pokud jde o zboží vysoké hodnoty, a poučit o rizicích všechny své blízké a známé. Například projekt E-Bezpečí má zpracovaný program týkající se internetových podvodů, který se snaží aktivně nabízet, a to zejména nejohroženější cílové skupině současnosti – seniorům.

Pro E-Bezpečí,
René Szotkowski